Het Britse pond presteert dit jaar sterk tegenover de euro en lijkt immuun voor slecht nieuws.
Een belangrijke reden voor het herstel van het Britse pond is de verwachte groeispurt van de Britse economie.
Dit impliceert dat de Britse rente sneller zal stijgen dan de rente in de eurozone, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – Je hebt van die dagen dat het lijkt alsof niets je kan raken. Je ziet bij elke tegenvaller de zonnige kant en zelfs de grootste misser krijgt je niet klein. Het Britse pond verkeert al wekenlang in zo’n stemming.
In dat opzicht lijkt de munt wel wat op de wijze waarop minister-president Mark Rutte zonder al te veel kleerscheuren door elke crisis rolt, wat hem de bijnaam ‘Teflon Mark’ opleverde.
De wisselkoers van het pond ten opzichte van de euro liep zelfs geen schade op, toen afgelopen donderdag bekend werd dat de Europese inflatie in 2021 veel sneller stijgt dan gedacht.
Net zoals de koers nauwelijks reageerde toen een snelle verspreiding van de Indiase coronavariant ervoor zorgde dat lockdownmaatregelen mogelijk toch tot na 21 juni worden verlengd. Of nu de ruzie met de Europese Unie over de Noord-Ierse grens hoog oploopt.
Snel herstel Britse economie
De belangrijkste reden voor de veerkracht van het pond, is het naar verhouding stevige herstel van de Britse economie. Vorig maand verhoogde de Britse centrale bank de verwachting voor de economische groei in 2021 van 5 naar 7,25 procent. Dat zou het hoogste tempo zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.
Ter vergelijking: de meeste schattingen voor het Europese groeitempo liggen tussen 4 en 5 procent.
De meevaller is voor een deel te danken aan het beleid van de Bank of England. Vorig jaar heeft deze centrale bank de rente teruggeschroefd tot 0,1 procent. Elke maand koopt de centrale bank nog altijd 3,4 miljard pond aan obligaties en andere activa. Die maatregelen hebben duidelijk effect.
De naar verhouding grote kracht van het Britse economisch herstel, zorgt er echter ook voor dat de rente relatief snel kan stijgen.
Britse rente stijgt naar verwachting sneller dan rente in eurozone
Micheal Saunders, lid van het monetaire beleidscomité van de Britse centrale bank, vertelde eind mei dat de Bank of England mogelijk over achttien maanden een rentezet gaat doen. Een paar dagen later ging zijn collega Gertjan Vlieghe nog een stapje verder. Hij liet doorschemeren dat de rente mogelijk al in de eerste helft van 2022 gaat stijgen. Als de inflatie in toom blijft, maakt die hogere rente het pond weer wat aantrekkelijker.
Het vooruitzicht van een groeiend renteverschil met Europa weegt zwaarder dan de recente tegenvallers op de valutamarkt.
De ervaringen tijdens de Brexit-saga wijzen bovendien uit dat ruzies tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk vaak met een sisser aflopen. En een kleine verlenging van de lockdown, verandert niets aan het krachtige herstel dat na het terugrollen van de coronamaatregelen op gang komt.
Voorlopig lijkt de zijwaartse beweging van het pond dan ook meer op een adempauze voor een nieuwe spurt, dan de voorbode voor een stapje terug.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.